Rengöringsmedel

Vanligt handdiskmedel - hemmets universalmedel
Välj ett milt diskmedel (pH kring 7) och gärna miljömärkt. Om du gillar att spraya, så kan du göra en egen svag blandning bestående av vatten och några droppar diskmedel i en spayflaska. Ett utmärkt allrengöringsmedel!

Såpa
Visste du att den vanliga tallsåpan visade sig vara bäst i test om rengöringsmedel i en jämförelse som Arbetseffektivitetsföreningen i Helsingfors utförde. Tallsåpans Ph värde är 9,5 varmed den lämpar sig för den mest lortiga och feta smutsen i t.ex. badrum och kök (använd t.ex. på kakel och i lavoar och för diskmaskinens filter). Tallsåpan är också effektiv för rengöring av ugn och som propplösare för avlopp: Pröva med 1 dl tallsåpa, låt stå i avloppet över natten och skrid till verket!
(Tallsåpan är miljömärkt med nordiska miljömärket Svanen, men hör ändå inte hemma i havet! Tvätta alltid mattorna på land så att inte såpan hamnar i havet.)

Mikrofiberduk
Nästan trolleri! Tar enkelt bort förargliga fingermärken och annat från t.ex. fönster och speglar. En utmärkt dammtrasa. Fukta lätt med bara vatten och gnugga enligt behov. Behövs sällan några kemikalier, vattenplask eller otymplig fönsterraka! Finns att köpa i närbutiken bland städredskapen. Tvätta duken ren emellanåt. Tål maskintvätt upprepade gånger. Välj gärna miljömärkta dukar.

WC:n
Några droppar av ett milt handdiskmedel räcker för rengöring av toalettskålen. För extra glans och förebyggande av kalkavlagringar: lägg till några droppar vanlig bordsättika, som är ett surt medel med Ph värdet 4, och motverkar kalkavlagringar. Låt stå en stund, borsta rent och spola!
(Ett milt handdiskmedel har Ph kring 7- samma som huden - och får gärna vara miljömärkt eller motsvarande)