Rengöring

Avkalka kaffekokaren
Blanda 1 kopp ättika och 1 kopp vatten, låt rinna igenom kokaren. Skölj genom att upprepa proceduren med enbart vatten två gånger.

Billigare tvättlösning
Blanda en svag lösning av vatten och diskmedel i en sprayflaska. Lösningen är behändig att använda t.ex. då du skall torka av ett bord eller om du diskar under rinnande vatten. En blandning av tallsåpa och vatten ger en frisk doft.

Blanka gummistövlar
Gummistövlarna blir blanka och fina med hjälp av glycerol eller matolja. Polera med en mjuk trasa så skiner stövlarna som nya.

Fönsterputs
Några droppar vanligt diskmedel och T-röd i vattnet, svamp och torr trasa.
Eller några droppar diskmedel och några droppar ammoniak i vattnet.

Gamla krukor blir som nya
Blomkrukor i lera blir som nya om du gnider dem med matolja.

Löksmak i plastkärl
Om löksmaken har fastnat i ett plastkärl kan du fylla kärlet med kaffesump och vatten och låta blandningen stå i över natten.

Mörk beläggning på strykjärnet
Om du fått mörk beläggning på strykjärnet kan du hälla lite ättika på ett stort fat och ställa järnet på fatet. Låt stå över natten och skrapa sedan bort beläggningen med en smörkniv av trä. Tvätta och torka väl.

Rengöring av kopparföremål
Strö fint salt över och gnid.

Rengöring av silverbestick och silverföremål
Lägg strimlor av aluminiumfolie i ett tvättfat och lägg besticken på dem. Häll kokande vatten över och tillsätt matsoda (1/2 dl per liter vatten). Lösningen bubblar kraftigt. Låt besticken ligga i lösningen i tio minuter, skölj och torka. Obs! Invändigt förgyllda föremål skall inte putsas på detta sätt. Silvret blir också blankt om du diskar det i diskmaskin och använder hushållssoda i stället för diskmedel. Obs! Detta råd gäller ej silver som dekorerats genom oxidation.

Rengöring av termos
Termosen blir ren om du lägger i några krossade äggskal tillsammans med lite vatten. Skaka ordentligt, häll ut blandningen och skölj. Ett annat sätt att rengöra termosen är att fylla den med hett vatten och 2 msk matsoda. Låt blandningen stå ett par timmar och diska därefter termosen. Du kan också hälla 1 msk fint salt i termosen tillsammans med kokhett vatten. Skaka om och låt blandningen stå över natten.

Rengöring av ugn
För rengöring av ugnen behövs inte starka ugnsrengöringsmedel om smutsen är färsk och inte har hunnit bränna fast. Rengör ugnen med en mjuk borste och med diskmedels- eller tallsåpsvatten. Tallsåpa är ett både billigt och miljövänligt val. Rengör inte ugnen med stålull eller björntunga. De skrapar emaljen och då fastnar smutsen lättare nästa gång. Om du spiller något i en varm ugn, strö över salt. När ugnen svalnat är det bara att sopa ihop skräpet och saltet.

Repor på möbler
Repor på polerade möbler blir mindre synliga om du gnider dem med linolja.

Rostfläckar på metall
Rostfläckar på metall försvinner om man gnider fläcken med en delad lök.

Skinande stekpanna
Om maten fastnat i stekpannan kan du strö salt i den torra pannan och därefter gnida med hushållspapper. Pannan blir blank och fin.

Smutsig hinna i blomvasen
Inuti vasen bildas ofta en hinna som kan vara svår att få bort. Gör en ”gröt” av salt och ättika och låt den stå i vasen ca en halv timme och rengör sedan.

Tekoppar och tekannor
Beläggning som bildats i tekoppar och -kannor rengör du med en fuktig trasa doppad i matsoda eller salt. Skölj väl efteråt.

Tvätt av garagegolv
Tvätta garagegolvet på vintern genom att föra in snö i garaget som du sedan genast sopar ut igen. Sanden och dammet fastnar i snön och yr inte omkring.