Lukter

Bekämpa röklukt
Ställ ett glas med lite ättiksprit i där det lluktar illa så försvinner lukten.

Bekämpa fisklukt
D
u får bort fisklukten från matsilvret genom att hälla ½ tsk senapspulver i diskvattnet. Från stekpannan får du bäst bort fisklukten genom att koka vatten och kaffepulver ihop en stund. Skölj och torka. Du kan också hetta upp salt i stekpannan, då försvinner lukten. Ytterligare ett sätt att bekämpa fisklukt är att sätta lite timjan i kokvattnet när du kokar fisk. Det tar bort fisklukten och ger god smak åt spadet.

Fräscht vatten i vasen
För att undvika att blomvattnet börjar lukta illa i vasen kan du sätta en matsked ättika i vattnet.

Illaluktande skor
Strö lite bikarbonat i skorna på kvällen och låt vara kvar över natten, det tar bort lukten av fotsvett. Torka ur skorna med ett hushållspapper innan du tar på dem. Kom ihåg att regelbundet vädra skorna så mår de bättre och håller längre.

Lukt i vasken
Häll varm saltlösning i vasken med jämna mellanrum så hålls den luktfri. Saltlösningen löser dessutom upp fett i avloppsrören.

Luktfri mikrovågsugn
Om din mikrovågsugn luktar mat eller lök, skär en skiva citron och lägg den i ett glas med vatten. Ställ in glaset i mikrovågsugnen och låt vattnet koka en stund.

Luktfritt kylskåp
Lägg en halv citron i kylskåpet så försvinner lukten.

Stuglukt
För att ta bort den fuktiga stuglukten bör du på hösten ställa ut öppnade kaffepaket i sommarstugan. På det här sättet undviker du att mötas av den s.k. stuglukten följande vår. På våren då du första gången åker ut till stugan tar du bort kaffepaketen och slänger kaffet. Stuglukt i brödlådan motarbetar du effektivt genom att smula några pepparkakor i brödlådan tillsammans med några kryddnejlikor.