Klädvård

Giftfritt malmedel
Torkat citronskal i små påsar i garderoben är ett bra och giftfritt medel mot mal.

Hur ofta ska yllekläderna vädras?
I regel räcker det med att vädra alla yllekläder en gång per år då vädret är kallt. Det skall gärna vara -5 grader och kallare för då behöver kläderna inte vara ute så många timmar. Det räcker med 2-3 timmar då det är kallare än -5 grader. Det är i regel vettigare att oftare, t.ex varje vecka, vädra sina ylle- och andra tjockare plagg som inte kommer intill huden vid användning. Onödig tvätt sliter och tär på klädernas form och materialet. Det räcker att en gång per år tömma, dammsuga och torka ur sina lådor och skåp. Häng gärna upp kläderna ute om du har möjlighet till det. Då får man bort eventuellt damm och samtigt koll på att det inte gömmer sig mal i kläderna. Hittar man mal skall alla skåp som innehåller ylle tömmas och rengöras. D.v.s kläderna förs ut för den tid som skåpet dammsugs och torkas av med vatten + ättika. Ta 5 msk ättika per liter vatten. Alltså vädra hellre oftare kostymer, ylletröjor, kappor mm än att du tvättar dem!

Få kläderna att stanna kvar på galgen
Linda en gummisnodd i båda ändarna av galgen så glider inte kläder i silkigt material av så lätt.

Knappar som inte lossnar
Pensla mitten av varje knapp i ett nytt plagg med genomskinligt nagellack så hålls knapparna fastsydda längre.

Kolla tvättmängden!
Fyll inte tvättmaskinen alltför full, för hårt packad tvätt ger skrynkliga kläder.

Lavendelvatten till din strykning
Recept

300 ml destillerat vatten
15 droppar lavendelolja
Ett par droppar alkohol
Tillbringare
Glasburk
Sprayflaska

Gör så här
Börja med att lösa upp alkoholen och den eteriska oljan, blande det i en glasburk och låt stå i 24 timmar. Tillsätt vattnet och skaka ordentligt. När det är dags för strykning, tillsätt några droppar lavendelvatten i en sprayflaska, duscha textilierna försiktigt och pressa med ett vamt stykjärn. Var försiktig med omtåliga tyger, prova gärna på en liten kant eller i ett hörn innan du duschar hela tygstycket. Tänk på att lavendelvattnet man tillverkar själv inte håller lika länge som den man köper på färdig flaska.

Mer om klädvård...
På sajten www.kladvard.se kan du hitta mycket mer om hur du bäst vårdar dina kläder.
Till kläder som inte ska strykas räcker det med några droppar lavedelolja på en trasa som hängs på en av pinnarna i torkskåpet för att få samma effekt.
Tips!
För den mindre händige finns färdigt Lavendelvatten att köpa i välsorterade butiker eller på nätet.